Neofolk/Nu-folk

це ж різні жанри, дрантя

Як називати Nu-folk?

• Total voters
    22

Sun of a Beach

сдохни или умри

Reaction score
16,833

Чому потрібна тема:

Отже, питання назріло по тій причині, що неофолком на нашому форумі називаються (і тегаються) малопричетні до нього колективи. Більше того, ці колективи розміщуються не в розділі Електронік, як весь пост-індастріал, а в роділі Рок, бо мають більше зв"язків з нойз роком. Я ж пропоную розділяти два окремих музичних терміна, вказані нижче.

Неофолк - це піджанр пост-індастралу, який характеризується оккультною, паганською або гностичною тематикою і поєднанням індустріальних музичних засобів з традиційним європейским фолком. Розвивався в кінці 80х - початку 90х такими проектами, як Current 93, Death in June, Sol Invictus, учасники яких були особисто знайомі, постійно робили спільні записи і відносились до пост-індустріального руху, Перші зразки неофолку (він же дарк фолк, за версією Девіда Тібета - апокаліптик-фолк) є ще на першому альбомі Psychic TV 1980 року, більш глибоке коріння жанру можна знайти на початку 70х років, коли деякі психоделік-фолкові колективи ввели в музику елементи оккультизму і зробили її більш агресивною або ж орієнтованою на "негативні" ліричні теми, що позбавило їх популярності в роки розквіту і примусило швидко припинити існування. В дев"яностих вони набули статусу культових, через розквіт груп класичного неофолку, як згадані вище Current 93 і Death in June. Деякі новітні неофолкові проекти, як Of The Wand And Of The Moon або Orplid, віддалилися від індастріалу в класичному розумінні в сторону електроніки і ембіента, але в тематиці їх музики так само переважають оккультно-гностичний або міфологічно-традиційний мотиви, що якраз кардинально відрізняє їх від наступного жанру.
Вікіпедія(англ.)

Нью-фолк (варіант: фрік фолк, New Weird America, помилково називають неофолком) - це жанр, що відходить корінням до кінця шістидесятих - початку семидесятих, до музики таких хіппі-фолкерів, які співали пісні на "дивну" тематику, часто це магія і казкові істоти, тим не менш оккультності і "темного звучання" у них не було. Прикладом можуть служити The Incredible String Band і Tyrannosaurus Rex. Сам же термін початково відноситься до більш нових творців музики - групи і виконавці, як Devendra Banhart, Joanna Newsom, Animal Collective, Hecuba, Akron/Family, Rio en Medio, Sufjan Stevens, Sean Hayes і багато інших, почали відроджувати хіппі-фолк у нашому з вами десятиріччі, часто покладаючись на нойз рокові прийоми. Цю музику можна з легкістю назвати просто "психоделічним фолком", але вона, тим не менш, має особливості, про які я знаю, нажаль, небагато.
Вікіпедія(англ.)

І власне, питання:

Як нам таку музику офіційно називати, тому що теперішній стан мене сильно дратує і турбує. Як варіанти - просто "психофолк" або ж створити тег "фрік фолк". Можна також називати їх інді- або нойз роком з додаванням приставки "фолк" у визначенні. Я особисто за перший.

Description
це ж різні жанри, дрантя
Last edited:
я за фрік фолк.
і ета,
більш глибоке коріння жанру можна знайти на початку 70х років

можна назви гуртів і посилання?

Kobold, та так. не моє, я, взагалі, неофольк не дуже, але тут такі корні) але, да. на сучасний подібно, але електроніки не хватає

Ну ведь есть неофолк как Nest,October Falls,Tenhi и прочие,они тоже больше электроника,но ни мрака,ни оккультизма там нет.Или это не неофолк?

Кобольд, раздупли. Вот мне друг записал Катарину Рибейро и Алпс 72 год вроде, шикарная музыка основанная на фолке, как я понял на ухо. Чо это.

моя думка:

європейська неофолк традиція тісно повязана із розвитком акустичної гітарної музики і саме створення на неї академічних принципів у європі чого не було пару століть тому... тому саме неофолк а не просто фолк.... бо декі сучасні неофолк гурти мало чим відрізняються від старого фолку окрім саме удару на гітарку... неофолк доволі обширне поняття яке включає неофолк зразку Current 93 чи Nest чи Changes...

щодо фрікфолку... здається він більше орієнтований як нью вайрд амеріка що не є європейською традицією...
і сам психофолк теж незрозуміле поняття... там і прогресів фолк і ейсід фолк... що саме від хіппі і психо року... але хіппі ж знову американська традиція хоч і обійняла весь світ і була корінням для фрік фолку... думаю психофолк більш обширне поняття що і вкаже на те що у ньому має бути і фрік фолк....

і ще одне... в принципі то психофолк можна вважати неофолком, якщо вважати що неофолк це європейський сучасний гітарний фолк... як відомо в америці спочатку було кантрі... як на мене гітарний хіппі стиль не міг бути перейнятий у кантрі)

але може це я все помиляюсь... не поглиблювався ніколи у ці коріння

Ну ведь есть неофолк как Nest,October Falls,Tenhi и прочие,они тоже больше электроника,но ни мрака,ни оккультизма там нет.Или это не неофолк?
Є така тенденція у нових проектів: деякі неофолкові моменти вони зберігають, але ідуть скоріше до м"якшої ембіентової суті. Я навіть думав для такого пост-неофолку використовувати термін "фолквейв", вигаданий форумчанином Варібобу)) Тобто всякі "трушні" ресурси їх рідко згадують, бо там мало традиціоналізму, але не знаю, чи знімати з них визначення "неофолк", бо знаю про них малувато.

Кобольд, раздупли. Вот мне друг записал Катарину Рибейро и Алпс 72 год вроде, шикарная музыка основанная на фолке, как я понял на ухо. Чо это.
Про них не чув, на жаль. А на що схоже, наприклад? Якщо вони грають акустично, то їх можна називати "фолком" без приставок, термін то об"ємний дуже. І під ним мають на увазі як осучаснений фолк, "авторська пісня", так і чисто народні пісні в старій або переробленій формах.

в принципі то психофолк можна вважати неофолком, якщо вважати що неофолк це європейський сучасний гітарний фолк
Це умовно насправді. Назва "неофолк" була затверджена свого часу за згаданим вище індастріал-фолком, і якби переінакшувати цей термін тому, що утворився іще один підвид фолк-музики, як фрік-фолк, була б велика плутанина, думаю легше просто долучити його до порівняно старого кліше "психоделічний фолк".

думаю психофолк більш обширне поняття що і вкаже на те що у ньому має бути і фрік фолк
Так, тому я і вважаю, що створювати новий тег не обов"язково. Глянем ще, як піде голосування.

Когда я делал темы об исполнителях Helena Espvall, Las Malas Amistades, Erik Amlee, то я руководствовался размышлениями Андрея Горохова (думаю все знают кто это) об этих явлениях в фолк музыке. Он называет подобные группы психофолком или же неофолком (т.е он представляет нам это как идентичные понятия). Также он говорит, что названия фрик-фолк и нью вейрд оф... являются не совсем правильными. Сейчас я потихоньку начинаю сомневаться в его словах. Проясните пожалуйста ситуацию. Мне самому очень интересно, что к чему здесь и как например называть таких исполнителей как: Six Organs of Admittance, CocoRosie, Девендру Банхарт и тех же Эрика Эмли, Елену Эспвэл и Лас Малас Амистадес. Я просто в растерянности:dontknow::cranky:

Mass, цих виконавців я для себе відношу до психоделічного фолку. Чув я їх мало, так, але у статті Горохова згадується Марісса Надлер - так от вона грає доволі традиційний американський фолк, місцями є дрім поп, звучання більш сучасне, і все. Я б її окремим жанром не виділяв. А щодо неофолку - просто невдалий аналог терміна new folk, так іще називають сучасних психофолкерів, принаймні я так читав. Горохов серйозно помилився, тому що термін такий давно існує і означає інше.

блджад, я взагалі перестаю розуміти різницю між хіповським неофольком і неофольком коломартіальним :banghead::crying:

Не вижу причины городить огород из-за теримна "нео-фолк" в таком ракурсе, хотя бы потому, что в его отношении термины апокалиптик-фолк или дарк-фолк вполне устоявщиеся, по-моему. :deal:
Далее, вот сейчас, гонял In Ruin, альбом 2008 года. Просто фолком это называть не совсем комильфо, до дарк-фолка оно ИМХО не совсем дотягивает, хотя корни его явно там (акустика, как основной инструмент, маршевая ритмика местами). Или вот фолковая состовляющая тех же Агаллоч. По-моему куда логичней термин нео-фолк относить к такому современному переосмыслению, скорее все же, дарк-фолка, практически лишенному черт пост-индустриальности. Тем более, что обычно эти группы так и тегают.

Мені відомі тільки дві, але обидві я заливав на сервер - Comus і Changes. Я ще зустрічав згадку про деякі групи, але руки не дійшли пошукати.
Чэйнджс - однозначно, можно назвать прото-нео(дарк)фолком, там уже практически все элементы присущие современному дарк-фолку, кроме индустриальности, и главное у них уже была та самая аппокалиптическая атмосфера, спасибо, Кобольду, за то что в свое время создал темку об этой комманде, а вообще на мой взгляд корни дарк фолкеров можно проследить и в американском и британском "бардовском" фолк-роке 60-70х годов

хотя корни его явно там (акустика, как основной инструмент, маршевая ритмика местами).
маршевая ритмика ИМХО не является признаком дарк фолка, это больше к мартиалу, вообще дарк фолк вполне можно назвать бард-индастрилом:oh-yeah:

Далее, вот сейчас, гонял In Ruin, альбом 2008 года. Просто фолком это называть не совсем комильфо, до дарк-фолка оно ИМХО не совсем дотягивает, хотя корни его явно там (акустика, как основной инструмент, маршевая ритмика местами). Или вот фолковая состовляющая тех же Агаллоч. По-моему куда логичней термин нео-фолк относить к такому современному переосмыслению, скорее все же, дарк-фолка, практически лишенному черт пост-индустриальности. Тем более, что обычно эти группы так и тегают.
Я думаю, що ні. Ін Руїн скрізь тегають неофолком, так само як Каррент 93 і Сол Інвіктус, тобто "старі" проекти. Щодо переосмислення наведу такий приклад: Боб Ділан, Леонард Коен, взагалі фолкери 60х не грали автентичний фолк. Вони грали фолк осучаснений, підігнаний до проблем саме того часу і з тогочасними музичними прийомами. Чому їх не назвати неофолком? Мабуть, тому, що суть музики не змінилась. А неофолк - це вже дещо інша музика, яка використовує фолкові засоби, але цілі має ближчі до дарк ембіента або класиків індастріал сцени. А нью-фолк я бачу скоріше наслідуванням традицій Бітлз і фолк-рокерів типу Fairport Convention.

Добавлено через 24 минуты
Чэйнджс - однозначно, можно назвать прото-нео(дарк)фолком, там уже практически все элементы присущие современному дарк-фолку, кроме индустриальности
Так відпишися у самій темі, будь ласка. А то проект унікальний, а лежить на дні розділу з одним коментом:dontknow:

Back